Sta jij niet graag voor de lens, of vraag je je af hoe je nu aan die mooiste spontane trouwfoto’s komt? Fotograaf Jeroen Gunst van Lens a Lot geeft zijn top tips voor prachtige én spontane trouwfoto’s. Zó bekom je die oprechte foto’s vol pure emotie!

Foto (boven): Fotograaf: Lens a Lot

Artikel in samenwerking met Lens a Lot


Spontane foto’s met een vleugje (lees: véél) humor

Jeroen Gunst doet met zijn fotografiebedrijf Lens a Lot allerhande fotoshoots voor koppels. Meestal is dit trouwfotografie, maar ook voor love shoots en engagement shoots is Lens a Lot zeker te vinden. Jeroen deelt wat zijn foto’s typeert: “Mijn foto’s worden in de eerste plaats getypeerd door humor. De klik tussen een fotograaf en het bruidspaar is volgens mij énorm belangrijk. Ik heb een zeer typerende humor waarmee ik koppels goed op hun gemak kan stellen. Ik hou niet van erg statische poses. Liever doe of zeg ik iets waardoor het koppel in de lach schiet. Dit zorgt écht voor heel spontane, ongedwongen en prachtige foto’s. Als ik een leuke sfeer kan creëren, grijp ik die kans. Dan zorg ik ervoor dat iédereen begint te lachen. Ik hoor wel eens op huwelijksfeesten dat ik niet alleen een fotograaf ben, maar ook een entertainer. Vaak bouw ik met mijn koppels hierdoor vanzelf ook een vriendschapsband op.”Het belang van lichaamstaal en micro-expressies

Jeroen studeerde lichaamstaal en micro-expressies, wat hem helpt bij het telkens mooi vastleggen van pure emoties: “Dankzij mijn kennis van lichaamstaal en micro-expressies zie ik wat mensen ‘triggert’, en waar ik best op inspeel om alles vlot te laten verlopen. Ook merk ik zaken zoals blikken en emoties op die anderen niet zien. Als trouwfotograaf is het zó belangrijk om emoties te voelen aankomen... om die dan op exact het juiste moment vast te leggen. Heel leuk: achteraf zien de pasgehuwden en hun gasten dan ook veel emoties en details op de foto’s die zij de dag zelf niet zagen.”


Top tips voor unieke en spontane trouwfoto’s

1. Een goede klik met je fotograaf hebben

Jeroen geeft zijn top tips voor jullie unieke en spontane trouwfoto’s: “Een grote factor voor je spontane trouwfoto’s is de fotograaf, en hoe die jullie op je gemak stelt. Ik zoek tijdens een shoot bijvoorbeeld naar de unieke dingen die jullie leuk vinden en laat jullie terugdenken aan je mooiste herinneringen samen. Naast een ‘match’ op vlak van het portfolio en de stijl van de fotograaf, kies je dus liefst ook voor een trouwfotograaf waar jullie een goede klik mee hebben. Leer je fotograaf daarom al een beetje kennen voor je hem of haar boekt. Als je gevoel goed zit, zal je je ook helemaal op je gemak voelen wanneer hij of zij je de hele dag volgt en fotografeert. Deze dynamiek maakt een groot deel van je trouw uit, én van je trouwfoto’s - die je levenslang zal koesteren.”

2. Een engagement shoot inplannen

Jeroen van Lens a Lot raadt aan om vóór je huwelijk al eens een fotoshoot met je trouwfotograaf te doen - een zogeheten ‘verlovings-’ of engagement shoot. “Tijdens een engagement shoot creëer je al een goede band met je trouwfotograaf. Jullie leren hem of haar wat beter kennen, zodat je je op je huwelijk zelf al meer op je gemak voelt, en weet hoe zo’n fotoshoot in zijn werk gaat. Vice versa leert de fotograaf ook jullie beter kennen. Zo weet ik al bijvoorbeeld of jullie graag voor de lens staan, wat jullie kan helpen om spontane trouwfoto’s te creëren en kan ik al enkele tips geven. Zo bouwen we een basis op, en loopt alles extra vlot op jullie grote dag.”


3. Voldoende tijd voorzien

Jeroen gaat verder: “Reken om te beginnen voldoende tijd in voor je fotoshoot tijdens je huwelijksdag, in je script of draaiboek van de dag. Zo hebben we tijd om de locatie op te zetten, eventueel extra belichting of attributen zoals rookbommen te voorzien en vervolgens echt unieke trouwfoto’s te nemen. Een huwelijksdag is vaak goed vol gepland, en ook met je familie en vrienden wil je leuke foto’s kunnen nemen. Je plant best minstens één tot anderhalf uur in per fotoshoot. Reken hier ook eventuele verplaatsingstijd bij.”


4. Tijdbeheer uitbesteden

“Kijk ook vooral niet op je horloge, laat dat door iemand anders doen! Je kan makkelijker genieten en spontaan zijn als je niet bezig bent met hoe laat het is of hoeveel tijd we nog hebben. Ofwel neem ik het tijdbeheer voor mijn rekening, ofwel houdt iemand anders die erbij is de tijd in de gaten”, voegt Jeroen toe.


5. Genieten van elkaar en van elk moment

“De beste manier om de mooiste spontane trouwfoto’s te maken is om jullie te laten focussen op elkaar, in plaats van op jullie omgeving; vergeet hierbij even dat er een fotograaf aanwezig is. Denk niet aan de fotoshoot en geniet puur van elkaars aanwezigheid en van het moment. Sta stil bij de details, zoals hoe mooi je trouwkleed valt of hoe goed je partner eruit ziet. Je hoeft hier niet ver voor te zoeken; dit zijn de kleine dingen. Om hierbij te helpen, laat ik bruidsparen soms de ogen sluiten, en voelen wat belangrijk is voor hen. Hier komen vaak wat emoties bij, en dan gaat de rest vanzelf. Ook geef ik soms vijf minuten lang geen instructies, en laat ik jullie gewoon met elkaar laten praten alsof ik er niet ben. Terwijl leg ik jullie echte en spontane momentjes vast”, deelt Jeroen.

Foto: Fotograaf: Lens a Lot

Wil jij ook graag spontane trouwfoto’s, of wil je meer weten over Jeroen’s werkwijze? Lees hier meer over Lens a Lot.